Kawa w walce z cukrzycą

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób we współczesnym świecie. Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej, zła dieta wszystko to zwiększa ryzyko zachorowania, a specjaliści prześcigają się w poszukiwaniu składników, mogących zapobiec chorobie. Najnowsze badania mówią, że remedium może być kawa. Napój, który przez jednych uważany jest za „napój bogów”, ma równie wielu przeciwników. Chińscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki z pewnością ucieszą zwolenników kawy. Uważają oni, że kawa zawiera składniki, które zapobiegają uszkodzeniu komórek odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Niedobór tego hormonu jest bezpośrednią przyczyną rozwijania się cukrzycy. Do tego kwas chlorogenowy, kofeina oraz kwas kawowy mają właściwości blokujące gromadzenie szkodliwych białek, które zwiększają ryzyko zachorowania. Ze względu na najmniej znaczące właściwości kofeiny, uważa się, że najlepsza w zarówno leczeniu jak i zapobieganiu cukrzycy może okazać się kawa bezkofeinowa.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)