Sezonowy bukiet witamin na talerzu

Ponieważ klimat, w którym żyjemy nie pozwala cieszyć się smakiem kolorowych owoców i warzyw przez cały rok, warto jadać takie, które pojawiają się sezonowo. I to w każdych ilościach! Truskawki i arbuzy, bo teraz jest ich pięć minut, wprost kuszą słodkim zapachem i równie apetycznym wyglądem. Smakują wprost wybornie z lodami, w koktajlu z dodatkiem świeżej mięty lub prosto z koszyka. Każdy pomysł jest dobry by zadbać o zdrowie. Rzodkiewki, dymki, sałata, taki był warzywny debiut wiosną. Zawsze można narzekać, jednak trzeba uczciwie przyznać, że w naszym klimacie nudy na talerzu nie ma. W przeciwieństwie do owoców i warzyw sprowadzanych z sąsiednich krajów, te z rodzimych upraw, z całą pewnością posiadają więcej witamin, a mniej chemii, co jest ważne w codziennym żywieniu dzieci i częstych alergiach. Warto docenić mądrość natury, oraz różnorodność naszego klimatu i dostarczać organizmowi potrzebnych składników odżywczych, tak by zbudować odporność przed nadchodzącą jesienią oraz mroźną zimą.

Witaj na moim serwisie! Z zawodu jestem lekarzem internistą, który ciągle pogłębia swoja wiedzę. Na blogu zamieszczam informacje dotyczące zdrowia i leczenia wielu chorób, jeśli jesteś zainteresowany taka tematyką to zapraszam do lektury!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)