Trucizna w kuchni

Zazwyczaj mówiąc o zdrowiu, gotowaniu, myślimy w pozytywnych kategoriach o tym co jeść żeby było zdrowo, jak zdrowo przygotowywać potrawy, żeby były pyszne i wartościowe. Mało kiedy mówi się o tym, ze choroby czyhają na nas w kuchni nie w źle przygotowanym posiłku, czy tłustym kotlecie, a w narzędziach i środkach które nam do przygotowywania tego posiłku są potrzebne. Patelnie i garnki, ile razy garnek upadł, odszczypał się kawałek emalii, a my z spokojem nadal w tak uszkodzonym naczyniu gotujemy? Metale ciężkie które uwalniają się z tego typu uszkodzeń są bardzo niezdrowe i toksyczne. Każdy uszkodzony garnek powinniśmy natychmiast wyrzucić lub zrobić z niego elegancką doniczkę. Dbanie o zdrowie tego wymaga. To samo z naczyniami teflonowymi. Gdy odłamie się kawałeczek powierzchni teflonowej, traci ona swoje właściwości, a teflon, jak tafla lodu pęka dalej i kruszy się nam do jedzenia. To również bardzo niezdrowe i powoduje wiele chorób, które potem bardzo trudno zdiagnozować i określić ich przyczyny. Kuchenne naczynia warto więc regularnie przeglądać i sortować.

Witaj na moim serwisie! Z zawodu jestem lekarzem internistą, który ciągle pogłębia swoja wiedzę. Na blogu zamieszczam informacje dotyczące zdrowia i leczenia wielu chorób, jeśli jesteś zainteresowany taka tematyką to zapraszam do lektury!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)